Gyógygombák rendelése

A portobello gomba

A portobello gomba egy nagyobb fejű gombafaj, amit crimininek is neveznek. Szára vastag, nagy, barna kalapját foltok tarkíthatják. A portobello gomba textúrája sűrű és rágós, ezért nagyon sok esetben kiválóan lehet vele helyettesíteni a húsokat bizonyos ételekben. A portobello gomba tápértéke is igen magas, így érdemes beépíteni étrendünkbe.

portobello

Kálium

Egy csésze apró kockára vágott portobello gombában 313 gramm káliumot találunk, ami a napi ajánlott mennyiség 9%-nak felel meg. (A napi ajánlott mennyiség 3500 mg az FDA szerint) A kálium az izom megfelelő mozgását és összehúzódását biztosítja. A kálium hiánya vagy túlzott bevitele azonban megzavarhatja az izmok mozgását és a normál szívverést.
 

Szelén

Egy csésze portobello gomba 16 mcg gramm szelént tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 23%-a. (70 mcg a napi ajánlott mennyiség). A szelén elsődleges szerepe az egészséges sejtek védelmében áll, így a szabad gyökök pusztításában is részt vesz. A szabad gyökök olyan anyagcsere melléktermékek, melyek a szervezetben nagyon sok kárt képesek okozni. Az antioxidánsok, mint például a szelén is, képes blokkolni a szabad gyököket és növelni az egészséges sejtek számát.
 

Kalória

Egy csésze portobello gomba mindössze 19 kalóriát tartalmaz, ami lényegében igen kicsi, így a fogyókúrázók számára rendkívül előnyös. A portobello azonban rendkívül ízletes és gyorsan eltelít, így kiválóan működik egy testsúlycsökkentő étrendben. A gomba burger például egy sokkal egészségesebb választás, mint annak húsos változata.
 

Fehérje

Egy csésze portobello gomba 1,8 gramm fehérjét jelent a szervezet számára, a napi adag 5%-át. A növényi alapú fehérje egyébként is igen fontos, mivel nagyon sok aminosavat tartalmaz, melyek feladata a szervek megfelelő ellátása. De emellett természetesen állati eredetű fehérjéket is célszerű fogyasztanunk.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!