Oyster gomba

Az oyster gombát már évezredek óta használják, mint kulináris és gyógyászati összetevőt. Az oyster gombáknak közel 3000 évre visszamenő történetük van a kínai orvoslásban, ahol elsősorban az immunrendszer erősítésére használják. Christopher Hobbs, a Gyógygomba című könyv szerzője is főként ezt a tulajdonságát emelte ki. Az Oyster gomba az egyik leggyakrabban használt összetevő az ázsiai országok konyhájában. Amellett, hogy kedvelt összetevő a konyhában, számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, ahogy más gyógygomba társa is. Ezeket a jótékony hatásokat próbáltuk meg összegyűjteni a következőkben. 

Oyster gomba jótékony hatásai

- Erős antioxidáns: Az oyster gombák nagy mennyiségben tartalmaznak ergothioneineket, melyek olyan egyedülálló antioxidánsok, amiket kizárólag a gombák képesek előállítani, legalábbis egy 2010-ben elvégzett, Joy Dubost által vezetett kutatás erre a megállapításra jutott. A tanulmány megállapította azt is, hogy az oyster gomba képes megvédeni az egészséges sejteket a szervezetben, így fogyasztásával még a rák kialakulása is megelőzhető.

- Antibakteriális hatása: Az oyster gomba jelentős antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, állítja egy 2007-ben, a Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban megjelent tanulmány. Az írás megállapította, hogy az oyster gombában található benzaldehid anyag képes csökkenteni a baktériumokat a szervezetben, így fogyasztásával megelőzhetők a különböző fertőzések. A gomba ennek az anyagnak köszönhetően képes csökkenteni a stresszes állapotot is.

- Koleszterin: Az oyster gomba ideális a magas koleszterinszintűek számára, akik cukorbetegségben, elhízásban vagy magas vérnyomásban szenvednek. Nátrium és keményítő tartalma mellett az összetevők között találhatók statinok és lovastatin is, amely anyagok képesek csökkenteni a rossz koleszterin szintet. 

- kardiovaszkuláris rendszer: A kálium tartalom miatt az Oyster gombák képesek a vérnyomás szabályzását is támogatni. Valamint emellett erősíti a szívizmot és csökkenti a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát is.

Általánosságban elmondható, hogy a gyógygombák fogyasztásával, így az oyster gombáknak köszönhetően hatékonyan támogatható az emésztés, amely elsősorban a rost tartalomnak köszönhető. 

Tápérték

Az oyster gomba gazdag tápanyagokban is. A Food chemistryben közzétett tanulmány szerint ez a faj jelentős mennyiségű cinket, vasat, káliumot, kalciumot, foszfort, C-vitamint, folsavat, niacint, B1- és B2-vitamint tartalmaz. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az oyster gomba fogyasztói hozzájárulnak az egészséges életmód kialakításához és megfelelnek az egészséges táplálkozási követelményeknek. 

Gyógygombák ITT!

Vita Crystal PVGPecsétviaszgomba kapszula 100 db

Vita Crystal PVG Pecsétviaszgomba kapszula 100 db

A pecsétviaszgomba egyik legnagyobb értéke immunrendszer erősítő hatásában rejlik, amely közvetve, vagy közvetlenül az egész szervezetre, annak egészségi állapotára hatással van.

Ár: 5790 Ft
Megnézem

Vita Crystal PVGPecsétviaszgomba kapszula 250 db

Vita Crystal PVG Pecsétviaszgomba kapszula 250 db

Gyulladáscsökkentő, koleszterinszint csökkentő, antioxidáns hatású, májvédő, tumorgátló, vércukorszint csökkentő, légzéskönnyítő, nyugtató, fájdalomcsillapító (izület), álmatlanság, krónikus hepatitisz, krónikus szívbetegség.

Ár: 12850 Ft
Megnézem
Újdonság

Süngomba Plusz kapszula90 db

Süngomba Plusz kapszula 90 db

A Süngomba Plusz kapszula alapvetően az idegek „acélosabbá tételére”, idegrendszer kiegyensúlyozott működésére, emésztőrendszer védelmére ajánlott, továbbá immunstimuláns, immunrendszert erősítő hatású.

Ár: 14295 Ft
Megnézem
Újdonság

BioMenü BIO CORDYCEPSsinensis gombapor 100 g

BioMenü BIO CORDYCEPS sinensis gombapor 100 g

A Cordyseps sinensis néven ismert, népszerű parazitagombát a hagyományos kínai orvoslásban évezredek óta alkalmazzák fáradtság, betegség, veseproblémák és alacsony nemi vágy kezelésére.

Ár: 4950 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!