A shitake gomba

A kínai gyógyászat már több, mint 6000 éve felhasználja a shitake gombát egészségügyi célokra. Az ázsiai emberek körében a hosszú élet szimbólumává vált, ahol évszázadok óta népszerű táplálékforrás is. A shiitake a világon a második legnépszerűbb és a harmadik leggyakrabban termesztett ehető gombafajta. A The George Mateljan Alapítvány honlapján a világ legegészségesebb ételei között szerepel. Gazdag forrása a szelénnek, a vasnak, az élelmi rostnak, a fehérjéknek, a C-vitaminnak és a kutatások azt mutatják, hogy jelentős előnyöket jelent, ha a shiitake gombát beillesztjük az étrendünkbe. Napjainkban a shiitake gomba a legtöbb boltban megtalálható, húsos, valamint érdekes íze igazán kedvelt a fogyasztói körében.

A gomba rendkívül gazdag B-vitaminokban, képes felvenni a harcot a rákos sejtekkel, a szív- és érrendszeri problémákkal, valamint a fertőzésekkel szemben. Antivirális, antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezen kívül képes stabilizálni a vércukorszintet és csökkenteni a szervezetben a gyulladás mértékét.
 

shitake gomba

Shiitake gomba jótékony hatásai

Összetevői között olyan fontos kémiai vegyületek találhatók, mint a lentinán és az eritedanin. A korábbi képes helyreállítani a rákos kezelések során megsérült kromoszómákat, míg az eritedanin vegyületek hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez. A shiitake egy teljesen egyedülálló gombafaj, hiszen az összes nyolc féle esszenciális aminosavat tartalmazza, többek között linolinsavat is, amely a fogyást és az izomépítést is nagy mértékben támogatja és segíti. Emellett támogatja a csontépítési folyamatokat, javítja az emésztést, és csökkenti az ételallergiák, valamint az ételintoleranciák kialakulását is. 

- Csökkenti a koleszterinszintet: A shiitake gombában található vegyület, az eritadenin bizonyítottan képes csökkenteni a vér koleszterinszintjét. Az Element4Health weboldala egy 2001-es tanulmányt közöl, amit az egyik japán egyetem tanszékén végeztek el. A kísérlet megállapította, hogy a shiitake gombában megtalálható eritadenin nagyban növeli a koleszterinszintet a székletben, viszont a vérben képes azt csökkenteni.

- Segít a rák elleni küzdelemben: Az American Cancer Society megjegyzi, hogy a shiistake gomba erős rákellenes, anti-tumor hatásokkal bír az állatoknál, de az embereken végzett vizsgálatokra még szükség van, hogy ez az eredmény ténnyé válhasson. A gombában nagyon sok úgynevezett lentinan nevű vegyület található, amiről kimutatták, hogy az immunrendszer ellenálló képességét erősíti, így hatékonyan képes leszámolni a fertőzésekkel, betegségekkel. Az American Cancer Society állítja, hogy a lentinan ténylegesen csökkenti és lassítja a daganatos sejtek növekedését, egyúttal növelik a daganatok elleni küzdelmet bizonyos sejtek és fehérjék aktiválásával

- Erőteljes antioxidáns: Az antioxidánsok segítik a szervezetet a szabad gyökök elleni küzdelemben, így megmentenek bizonyos betegségektől, végső soron a ráktól is. A shitake gombában egy igen erős antioxidánst véltek felfedezni, az L-ergothioneinet. Egy 2006-ban elvégzett kutatás kimutatta, hogy ez az anyag legnagyobb mennyiségben a csirkemájban, a búzacsírában és a shitake gombában található meg.

Ezeken felül a shiitake gomba hozzájárul a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, energiával tölti fel a testet, valamint képes serkenteni az agy működését is. Antimikrobális hatásokkal rendelkezik, valamint képes a szervezet számára D-vitamint is biztosítani. A shiitake gomba fogyasztásával az egészséges bőr megőrzését is segíthetjük és támogathatjuk.

Gyógygombák ITT!

Shiitake + Cink tabletta180db (Sanct Bernhard)

Shiitake + Cink tabletta 180db (Sanct Bernhard)

A Shii Take egy egészségvédő hatású gombakészítmény. Koleszterincsökkentő, immunrendszer erősítő és vitalizáló hatású készítmény.

Ár: 6195 Ft
Megnézem
Vélemények (1)